Újra Frankfurtba készülnek a PKE német szakos hallgatói

A Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék a 2015/16-os tanévben is számos programot szervezett a hallgatók és a középiskolai diákok számára. 

A tanszék állandó és közkedvelt programjai közé tartoznak a szakmai kirándulások, a vendégelőadások, a Frankfurti Nyári Egyetem, a Bad Kissingen-i szakmai műhely, a filmklub, a csapatépítő hétvége, a Nyílt Nap, a TDK (Tudományos Diákköri Konferencia).

A szak legutóbbi eseménye a 19. PTDK Germanisztikai Szakosztályának ülése volt. Egyetemi szinten a szak hallgatói nyújtották be a legtöbb pályamunkát (18-at). 15 dolgozatot készítettek az alapszakos, és hármat a mesterszakos hallgatók. Tudományos szempontból kiváló, tartalmilag is változatos dolgozatok kerültek bemutatásra az irodalom- és kultúratudomány, nyelvtudomány és szakmódszertan témaköréből.

A Német nyelv és irodalom szak ebben az évben is meghirdette immár hagyományossá vált tanulmányi versenyét középiskolás diákok számára. A második fordulóra, amelyre a PEN (Partiumi Egyetemi Napok) keretében került sor, több mint 60 diák és 14 csapat jelentkezett Szatmár (Szatmárnémeti, Nagykároly) és Bihar (Nagyvárad) megyéből.

A verseny témája Berlin volt, a csapatok már előzőleg beneveztek a versenyre, és megoldották a tanszék által közzétett feladatlapokat és ezeket visszaküldték. A verseny egyik érdekessége az volt, hogy a diákoknak azokból az anyagokból, beszámolókból és leírásokból kellett felkészülniük, amelyeket a német szakos hallgatók írtak a tavaly májusban megszervezett németországi tanulmányútjukról. A nagyváradi germanisztikai képzés fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék ugyanis 2015. május 1–10. között jubileumi tanulmányutat szervezett Berlinbe és további három német szövetségi tartomány történelmi jelentőségű városaiba: Lipcsébe, Weimarba, Drezdába és Potsdamba.

Az elmúlt időszak változatos eseményeit gazdagította továbbá több vendégoktató előadása is. A Német szaknap keretében két budapesti, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen oktató előadó (Dr. Rada Roberta és Dr. Brdar-Szabó Rita) tartott nyelvészeti témájú órákat. A hallgatók számára vonzó témák kerültek terítékre, mint például az anglicizmusok, nyelvi tabuk, eufemizmusok használata a német nyelvben. A szaknap lezárásaként a hallgatók az Ausgerechnet Sibirien (Miért éppen Szibéria?) című német vígjátékot nézhették meg a rendszeresen működő Kulturbegegnungen (Kulturális találkozások) tematikájú német filmklubban.

A tanév méltó lezárásaként az első éves hallgatók számára lehetőség nyílik egy kéthetes ingyenes németországi úton való részvételre: minden év júliusában szervezik meg a  Frankfurti Nyári Egyetemet, ahol a jelentkezők német nyelvű foglalkozásokon vehetnek részt, megtekinthetik a város nevezetességeit, múzeumokat látogathatnak. Nem titkoljuk, ez a két hét bizonyul a legizgalmasabb „szókincsbővítő szemináriumnak”.

Következő tanévben is várjuk a hallgatókat a 15 tandíjmentes illetve a 20 tandíjas helyre, hogy hasonló élményben legyen részük. Bővebb információ a szakról, az egyetemről a www.partium.ro honlapról tölthető le.

Frankfurt

forrás: www.partium.ro