Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék

Tehetséges hallgatóink idén is részt vettek a Partiumi Diákköri Konferencián és néhányan képviselik szakunkat az Erdélyi Diákköri Konferencián is.

A 2015–2016-os tanévben a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék számos rendezvényt szervezett. A tanév két konferenciával, az Értelmiségi karriertörténetek, kapcsolathálók, írói csoportosulások és A nyelv közösségi perspektívája konferenciával indult. Tavasszal, a főként magyartanárokat és tanítókat érintő Hogyan (ne) tanítsuk a nyelvtant? tandemkonferenciára került sor, melynek előadásait Budapesten is meghallgathatták az érdeklődők.

Neves irodalmár és nyelvész vendégelőadók érkeztek a pécsi, a szegedi, a nyíregyházi egyetemekről, valamint a budapesti ELTE-ről. Idén is voltak könyvbemutatóink, így a tanév elején Magyari Sára: A nyelvi világkép a román és a magyar nyelvben című kötetét ismerhette meg az olvasóközönség, majd Benő Attila, Sorbán Angella nyelvészeti témájú könyveinek bemutatójára is sor került. Novemberben Kozma Dezső professzor úr köszöntéssel egybekötött könyvbemutatóján vehettek részt az érdeklődők.

Kiemelkedő kulturális, ünnepi műsort mutattunk be az adventi időszakban Élő Tetten ért szavak címmel, Balázs Géza és Pölcz Ádám közreműködésével, majd a Búcsú Váradtól hangjátékot is meghallgathatta az egyetemi polgárság, illetve a nagyváradi érdeklődők.

A Janus Pannonius Szakkollégium rendezvénysorozataként folytatódott a Pályám emlékezete című beszélgető est, melynek keretén belül a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Műhely szakkollégistái faggatják tanáraikat munkáról, karrierről, tudományról. Útjára indult a Tojáséj rendezvény is, melyben tanárok és hallgatók közösen beszélgetnek irodalomról, nyelvészetről, kultúráról. Reményeink szerint mindkét program folytatódik a következő tanévben is.

Folytatódott a Tabéry Géza novellapályázat, melyre tehetséges fiatalok pályamunkáit vártuk. A verseny eredményhirdetésére májusban kerül sor.

Bővebb információ a szakról, az egyetemről a www.partium.ro honlapról tölthető le.

magyar uj

forrás: www.partium.ro